Ammerstol, 20 december 2022

Woningbouwvereniging ‘Beter Wonen’ uit Ammerstol wil zo veel mogelijk huurders zonnepanelen aanbieden op de daken van hun huizen. Het hoeft weinig uitleg dat dit in deze tijd goed van pas komt. Zonnestroom is immers duurzaam voor onze planeet en tegelijk helpt het de energiekosten direct te verlagen. Beter Wonen verwacht dat dit kan oplopen tot wel € 50,- netto per maand per huishouden.

Hiervoor tekende Beter Wonen op 19 december een raamcontract met het bedrijf Wocozon, in aanwezigheid van de voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging. Theo Stubbé, de bestuurder van Beter Wonen legt uit hoe dit contract tot stand is gekomen: “Elke corporatie in Nederland heeft zich gecommitteerd aan het terugdringen van de woningnood én het verbeteren van het energieverbruik van woningen. Dat betekent dat we plannen moeten maken hoe we dit gaan realiseren en betalen. Met Wocozon hebben we nu een deal afgesloten om zonnepanelen te leasen voor 20 jaar of meer. Hierdoor dragen we bij aan de CO2-reductie, we verbeteren de energielabels van de woningen én de huurder gaat erop vooruit in de energielasten.”
De directeur van Wocozon, Roland van der Klauw, voegt hieraan toe dat “Wocozon helemaal gespecialiseerd is in het aanbrengen en onderhouden van zonnepanelen op de woningen van corporaties. Dat is best ingewikkeld want we moeten goed rekening houden met twee partijen, namelijk de verhuurder Beter Wonen en de individuele huurders. De zonnepanelen blijven van ons, maar liggen op hun daken. De oplossing ligt in de samenwerking, want wij verzorgen de techniek, de huurders betalen een bedrag aan servicekosten en Beter Wonen verzorgt de administratie. Op dit moment maken we van elk dak een technisch overzicht voor het plaatsen van de zonnepanelen.”
Op dat moment haakt de voorzitter van de Huurdersbelangenvereniging, Koos van Veen, aan: “We begrijpen dat elke woning een ander dak heeft en/of anders gericht is op de zon. Medio januari 2023 krijgt elke huurder een aanbod van Wocozon met het aantal zonnepanelen en de verwachting van de hoeveelheid stroom die zij gaan opwekken. Op basis hiervan betalen we elke maand een bedrag aan servicekosten. In de zomer wekken we meer stroom op dan in de winter en gelukkig ziet het er naar uit dat die saldering over het jaar voorlopig intact blijft. We hopen dat de meeste huizen geschikt zijn om zonnepanelen te plaatsen.”

Een eerdere voorlichting van Wocozon was de aanleiding om door te pakken met een raamcontract. Op 19 januari organiseren de partijen weer een bewonersavond in Het Gebouw in Ammerstol, waar alle huurders informatie krijgen en vragen kunnen stellen, voordat zij akkoord kunnen gaan met het plaatsen van de zonnepanelen voor de lente van 2023.