Verduurzamen

Aan de slag!

Op de website van gemeente Krimpenerwaard vindt u onderstaand bericht (www.krimpenerwaard.nl)

Huurder
Aan de slag met uw huurwoning
Als u een huis huurt, is het moeilijker om energiebesparende maatregelen te nemen. U kunt bijvoorbeeld niet zomaar isoleren of zonnepanelen plaatsen. U kunt dit wel bespreken met uw verhuurder. Veel verhuurpartijen zijn al bezig met maatregelen op het gebied van duurzame energie of zijn bezig met de voorbereidingen daarvan.
Wat u makkelijk zelf kunt doen is kiezen voor groene stroom. Daarnaast kunt u zelf maatregelen nemen om nu al te besparen op gas en stroom zoals: tochtstrips, radiatorfolie of dubbelglasfolie aanbrengen, een waterbesparende douchekop kopen of een oude koelkast of vriezer vervangen door een nieuwe. Hiermee bespaart u kosten op uw energierekening. Ook verkleint u de opgave voor de energietransitie, want energie die we niet gebruiken hoeven we ook niet op te wekken. Kijk voor de tips over kleine maatregelen die uzelf kunt nemen op de duurzaambouwloket. Vul de naam van je gemeente in en ga naar ‘Maatregelen’ en dan naar ‘kleine maatregelen/ bespaartips in huis’ onder het kopje ‘Een aardgasloze woning?

Veelgestelde vragen
Ik huur een huis. Moet ik zelf iets doen om aardgasvrij te worden?
U hoeft op dit moment niets te doen. Op het moment dat de gemeente concrete plannen heeft voor het aardgasvrij maken van uw wijk óf wanneer de verhuurder uw complex aardgasvrij wil maken, neemt de verhuurder contact met op. Uiterlijk in 2021 stelt de gemeente een warmteplan vast waarin staat wanneer uw wijk overschakelt van aardgas naar een andere vorm van verwarming.
Hoeveel gaat het mij als huurder kosten; gaan mijn maandlasten naar beneden?
Wat precies de gevolgen zijn voor de huurprijs en energierekening is nu nog lastig uit te rekenen. Uitgangspunt is dat een aardgasvrij leven voor iedereen betaalbaar blijft.

Kan mijn verhuurder mij dwingen om van het gas af te gaan?
Voor ingrijpende maatregelen moeten verhuurders minimaal 70 procent instemming hebben van de bewoners van een complex. Als minder dan 30 procent van de bewoners tegen is, mag de verhuurder zijn of haar plannen toch doorzetten.